BlauwZaam Werkgroep Water

De Werkgroep Water is één van de werkgroepen van de Stichting BlauwZaam. Uitgangspunt voor de werkgroep is dat de groep een bijdrage wil leveren aan de verduurzaming van de regio. Door onderzoek en onderbouwing maakt de werkgroep kenbaar wat de gevolgen van de klimaatverandering zijn. Dat doet zij door visualisatie, door verzamelen van data en beschikbare data te verwerken op GBKN en /of GIS ondergronden. Data die aangeven wat de huidige status is en wat er gaat  gebeuren volgens de verwachtingen. De Werkgroep brengt ook in kaart wat de mogelijke gevolgen worden.

Met dit project wordt in beeld gebracht welke gevolgen de klimaatverandering op de regio Alblasserwaard / Vijfheerenlanden heeft. De nadruk  ligt hierbij op de gevolgen voor het watersysteem. Beschikbare  informatie wordt in kaart gebracht en geselecteerd zodat het geschikt is om een discussie met een brede  vertegenwoordiging van de streek te voeren. Zo ontstaat bij de bewoners en bedrijven uit ons gebied zelf inzicht in de gevolgen van klimaatverandering en draagvlak voor te nemen maatregelen. Dit project draagt bij aan het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie.

Om dit project een stevig fundament te geven zijn 5 koppelingen tot stand gekomen met andere projecten van gebiedsdeal 4 tussen onderwijs, recreatie, waterdriehoeken, landbouw en veeteelt en bodembeheer.

De Werkgroep Water van BlauwZaam wordt vertegenwoordigd door:

Inez Wissingh – Waterschap Rivierenlanden
Nicole Zantkuijl – Oasen
Peter Kwakernaak – BlauwZaam / Kwakernaak B.V.
Jan van Heukelum – BlauwZaam / CSG Willem de Zwijger
Peter Heikoop – Biologische Boerderij de Groene Geer
Arie den Boer – Schutsluis Alblasserdam
Ab Wessels – Wellantcollege MBO

Activiteitenplan

De Werkgroep Water heeft haar activiteitenplan opgesteld en zwart op wit gezet om het Blauw Groen Fundament vorm te geven. Op de BlauwZaam site kunt u het plan lezen en downloaden.

- GA NAAR HET ACTIVITEITENPLAN -

Doel van de workshop

Tijdens de workshop willen met u in gesprek over de effecten van klimaatverandering. Welke gevolgen heeft klimaatverandering op de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden? En wat zijn mogelijke aanpassingen en kansen die deze veranderingen met zich mee brengen?
Welke risico’s en mogelijkheden ziet u?
 
Aan de hand van kaarten geven we inzicht in de effecten van klimaatontwikkeling op het watersysteem in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Met voorbeelden en uw eigen ervaringen gaan we met elkaar in gesprek.

Kom naar de stand van BlauwZaam

We zijn op zoek naar mogelijkheden om onze krachten en kennis te bundelen. Samen komen we verder met onze kennis over klimaatveranderingen en de effecten hiervan.
 
Heeft u binnenkort een bijeenkomst waar klimaatverandering een passend onderwerp is?
Of bent u betrokken bij een project dat kan bijdragen aan de bewustwording van klimaateffecten of biedt het project kansen voor aanpassingen aan klimaatveranderingen? Dan horen wij dat graag van u!
 
Bij de stand hangen we een blad waarop u aan kunt geven met wie we contact op kunnen nemen om de krachten te bundelen.

Gevolgen van het klimaat op het water in de waard

De Werkgroep Water van BlauwZaam houdt zich in de meest uitgebreide zin bezig met alle facetten van “water”. Dat betekent afvalwater, drinkwater, oppervlaktewater, grondwater enz.
De waterwerkgroep denkt dat in het kader van duurzaamheid in de A&V vrijwel alle problematieken een relatie hebben met water.
Maatschappelijk gezien draait het om dit thema.

De Werkgroep Water probeert bewustwording te creëren van alle zaken die een link hebben met water.

Die zaken zijn er in de A&V heel veel.
Denkt u maar aan :

*    droge voeten houden.
*    mooie natuur specifiek voor het groene hart die haar oorsprong en bestaan vindt in water en veen
*    de recreatieve mogelijkheden op water in de waarden en op de rivieren
*    de werkgelegenheid die water gerelateerd is
*    de bedreigingen door hogere rivierwaterstanden, grondwaterstanden en druk
*    de kansen die mogelijk kunnen ontstaan zodat de bedreigingen aangepakt kunnen worden
*    de ruimtelijke ordening
*    de kansen voor onderwijs
*    de agrarische sector

De Werkgroep Water presenteert met kaartmateriaal hoe die verbanden liggen en is gestart met het verzamelen van gegevens van overheden en organisaties.

Dat materiaal wordt beschikbaar gemaakt voor belanghebbenden en wordt opgebouwd met gebruikmaking van kennis van de leden, van scholen en andere organisaties. Met dit kaartmateriaal kunnen interpretaties gemaakt worden en kunnen kansen en onmogelijkheden beoordeeld worden en kunnen gevolgen van analyses of maatregelen inzichtelijk worden gemaakt.

Men kan zien waar bedreigingen zijn en vooral waar kansen liggen.
Integraal denken in oplossingen en kansen voor de bewoners, overheden en ondernemers in het belang van onze mooie streek.