Upcyclen met Lisanne

Als studenten van het Wellantcollege hebben wij een interview gehouden met Lisanne Addink-Dölle, de oprichtster en eigenaar van VerdraaidGoed en lid van BlauwZaam. VerdraaidGoed is een upcycle-bureau dat opgericht is in 2011.

Wat is een upcycle-bureau?
“Bij een normale vorm van recyclen wordt de waarde van een product minder. Neem bijvoorbeeld de glasbak. Hier wordt wit, groen en bruin glas ingedaan, dit wordt allemaal verwerkt en vervolgens kan er alleen bruin glas van gemaakt worden, wat een mindere waarde heeft. Als door te recyclen de waarde vermindert, noem je deze vorm downcyclen.  Met ons bedrijf maken we van een product dat weggegooid wordt, een heel nieuw product dat een hogere waarde heeft. Deze vorm van recyclen noem je upcyclen en daarom noem je ons bedrijf een upcycle-bureau.”

Hoe komt u aan grondstoffen voor het maken van uw producten?
“Bedrijven bellen mij op over materiaal waar ze veel van weggooien met de vraag of dit ook duurzamer kan. Vervolgens bedenken wij een product waar zoveel mogelijk van het materiaal in verwerkt wordt. Soms moeten we hierbij nog in andere nieuwe materialen investeren om het product af te maken, bijvoorbeeld een hengsel voor een tas. Een deel van de producten gaat vervolgens terug naar het bedrijf en een deel gaat naar onze eigen handel.”

Waar en hoe worden uw producten geproduceerd?
“Onze producten worden geproduceerd in sociale werkplaatsen, hier werken mensen die geen reguliere baan kunnen krijgen. Zo is ons bedrijf dus naast duurzaam ook sociaal-maatschappelijk bezig.”

Op uw website lazen wij dat u een product heeft ontworpen dat te koop is bij tuincentra. Wat voor product was dit?
“Dit was een vogelhuisje van oud vezelmateriaal. Dit vezelmateriaal bestond uit nijlpaardenstront.  Met zaadjes erop waardoor er planten op groeien. Mijn idee kwam uiteindelijk terecht in de schappen van een tuincentrum.”

Kunt u goed de kost verdienen met dit bedrijf of doet u hiernaast ook nog iets anders?
“Ja, aan het begin was dit nog lastig, maar gelukkig kan ik er nu samen met mijn man van leven. Verder hebben wij grote ambities om nog door te groeien.”

Leeft u zelf ook duurzaam?
Ja, duurzaamheid is een deel van mijn leven, het zit in mijn bloed. Een voorbeeld hiervan is dat we de restanten van de markt kopen om smoothies van te maken.

Waarom is uw bedrijf lid geworden van BlauwZaam?
“Nationaal hebben wij als bedrijf al een goede naamsbekendheid, alleen regionaal zijn wij nog niet heel erg bekend. BlauwZaam is een partij die zich hard maakt voor duurzaamheid in de regio. Door lid te worden, hopen wij ook een bekendheid in de regio op te bouwen.”

Wat kunt u vertellen om ook andere organisaties hiervoor te interesseren?
“Iedereen heeft zijn eigen redenen om lid te worden. Vooral het in contact brengen met andere bedrijven en te overleggen hoe je gezamenlijk de duurzaamheid kunt verbeteren.”

Wat wilt u met uw bedrijf bereiken?
“Een bekendheid van mijn bedrijf in heel Zeeland, zodat reststromen meteen naar ons bedrijf worden gestuurd.”
Een leerzaam advies van Lisanne waar iedereen wat van op kan steken.
“Het is de kunst om anders naar de dingen te kijken. Er zijn heel veel mensen die waardeloos materiaal zien, afval. Maar als je daar net anders naar weet te kijken kun je daar iets moois mee maken.”

Auteurs, mei 2016:
Niels Koetsier en Micah Trines, studenten Wellantcollege
Onder leiding van:
Charlotte Snel, Point to Point Communicatie, www.pointtopoint.nl
Met dank aan:
Lisanne Addink-Dölle, eigenaar van VerdraaidGoed, www.verdraaidgoed.nl