Hoe ziet de Blauwzame Straat er in 2021 volgens onze sprekers eruit?

Frits Spangeberg

Frits Spangenberg is sociaal wetenschapper en oprichter van Motivaction International, dat sinds 1984 toonaangevend opinie-, beleids- en marktonderzoek verricht. In 1997 introduceerde Motivaction in Nederland het waarden- en leefstijlonderzoek Mentality.

Onderzoeken vormen ook de basis voor de lezingen die hij houdt en de boeken die hij schrijft. Eén van zijn laatste boeken: De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. ik. gaat speciaal over de werknemer van de toekomst en wat er binnen bedrijven nodig is om optimaal van deze talentvolle generatie medewerkers gebruik te maken. Ook in de lezing voor blauwzaam zal hierop worden ingegaan. 

Ruud Veltenaar

Ruud Veltenaar is een geboren spreker en een bevlogen trendwatcher. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en International Business Management aan Harvard. Zijn visie, inzichten en humoristische anekdotes zijn gebaseerd op meer dan 25 jaar ervaring als ondernemer en bestuurder bij bedrijven als McKinsey in de VS, Volmac, RAET, Wegener en Planet Internet. Tevens was hij een decennium lang chairman van een venture capitalist en investeerde in technologie bedrijven op alle continenten.

 

Ruud geeft een wervelende en boeiende multimediale presentatie over de belangrijkste trends en ontwikkelingen die de wereld in sneltreinvaart transformeren. Het verschaft een helder en fascinerend beeld van onze toekomst en biedt concreet hoop op een betere wereld met meer gelijkheid en rechtvaardigheid. Deze inspirerende inleiding verandert de visie van de deelnemers blijvend en ten positieve ten aanzien van de crisis, de toekomst en vaak ook hun (doelen in) werk en leven. De interactieve presentatie zal eindigen met een agenda voor de toekomst waarin concrete handvatten waar je als ondernemer echt wat mee kan.

 

Dagvoorzitter Vincent Tiel Groenestege

Vincent Tiel Groenestege (1960) studeerde geografie van ontwikkelingslanden in Groningen en Utrecht. Hij werkte korte tijd in Kenya (1985) en Yemen (1987) als onderzoeker.

Van 1988 tot 2002 werkte hij als communicatie-adviseur bij de gemeente Amsterdam en de Dienst Landelijk Gebied en deed advieswerk in verschillende Europese landen op het gebied van participatie. Hij is mede-auteur van ‘the First Aid Kit to public participation’ (2007), dat inmiddels in 5 talen is verschenen.

Vanaf 2002 werkt hij binnen de Dienst Landelijk Gebied als procesbegeleider en innovator. Sinds 2007 gebruikt hij het duurzaamheidsconcept Cradle to Cradle als inspiratiebron voor zijn advieswerk in gebiedsontwikkelingsprojecten. Met name de positieve en radicale manier van denken achter dit concept (‘niet dingen minder slecht doen, maar de goede dingen doen’ en ‘duurzaamheid niet als doelstelling nemen, maar als uitgangspunt’) spreekt hem aan. In 2009 verscheen de publicatie: ‘Cradle to Cradle als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling’, waarvan hij eindredacteur was. Een van zijn ontdekkingen bij het maken van deze publicatie was, dat binnen de driehoek People, Planet & Profit, het aspect Pleasure zwaar onderbelicht is in het streven naar een meer duurzame samenleving. Daarom opereert hij sinds begin 2010 als accountmanager Plezier om hier structureel aandacht voor te vragen. 
Verder treedt hij regelmatig op als inspirator of dagvoorzitter.