Avonturenboerderij Molenwaard

Leuke netwerkbijeenkomst op Avonturenboerderij Molenwaard

De tweede Bijzondere Blauwzaam Bijeenkomst van dit seizoen was bij de Avonturenboerderij Molenwaard. Elke laatste donderdag van de maand organiseert Blauwzaam een netwerkbijeenkomst én is er gelegenheid voor partners of geïnteresseerden een ‘kijkje in de keuken’ van hun bedrijf te geven. Op donderdag 29 november was het de beurt aan Avonturenboerderij Molenwaard, het nieuwe pretpark voor jonge kinderen op de locatie van het Streekcentrum (ooit  Ooievaarsdorp Liesveld).  De middag begon met een korte rondleiding, gevolgd door een presentatie door directeur Michael van Hoorne samen met Lisanne Addink, voorzitter van het Streekcentrum. Hun samenwerking heeft geleid tot dit pretpark, waar jonge kinderen spelenderwijs wat leren over het leven en werken op een boerderij. In nog geen jaar is het kinderpretpark tot stand gekomen en intussen werden meer dan 100.000 bezoekers verwelkomd.  

Doelstelling is om jonge kinderen niet alleen een leuke dag te bezorgen maar hen tegelijk ook wat te leren over waar ons eten vandaan komt en hoe het toegaat op een boerderij. Michael van Hoorne is ervan overtuigd dat de beste manier om een nieuwe generatie milieubewust te maken begint bij jonge kinderen. Zijn droom was om dit door middel van een educatief pretpark te doen. Het blijkt een groot succes – binnen een jaar zijn er al meer bezoekers geweest dan wat was begroot. Ook de samenwerking met de vrijwilligers van het oorspronkelijke streekcentrum is een succes gebleken: alle vrijwilligers zijn gebleven en de gestaag teruglopende bezoekersaantallen werden tot staan gebracht en zitten nu in een snel stijgende lijn.  Achterop het terrein is de oorspronkelijke natuurlijke omgeving met de vogelplas gehandhaafd, waardoor op het terrein ook plek is voor wat rustiger natuurbeleving.

In de discussie ronde was volop gelegenheid voor vragen. Een aantal vragen staan onder aan dit verslag. 

Na de inleiding en de discussie ronden was ruim gelegenheid tot netwerken waardoor tijdens de borrel de aanwezigen ook op die manier het aangename met het nuttige konden verenigen. De volgende Bijzondere Blauwzaam Bijeenkomst is gepland op 31 januari 2019 bij Avres in de nieuwe vestiging in Meerkerk. 

Wilt u nog eens nalezen?
Presentatie: Fien & Teun voor volwassenen

 

 

Vraagstukken die aan de orde kwamen

Michael van Hoorne is een echte Alblasserwaardse ondernemer met zijn wortels in de streek (Ottoland) en een groot duurzaam hart voor deze streek, voor het cultuurlandschap, voor kinderen en voor de natuur. Herkennen we zijn aanpak?

Michael vertelde in zijn rondleiding en presentatie een aantal vraagstukken die in de discussieronde verder werden uitgediept.

 • Waarom past deze Avonturenboerderij goed in de ambities van zowel provincie als gemeenten?
 • Dit jaar waren er 100 duizend bezoekers. Misschien in 2019 nog meer.
  • Zij kwamen hoofdzakelijk met auto of met bussen. Kunnen we dit aan?
  • Welke kansen liggen hier voor de ondernemers?
  • Welke risico's willen we voor zijn?
 • Wordt de Alblasserwaard een klein Venetië of Efteling?
  • Is het voldoende inpasbaar in de regio? 
  • Is het niet te grootschalig?
 • Welke kansen biedt Michael van Hoorne's Avonturenboerderij voor de duurzaamheid?
 • Is de Alblasserwaard wel klaar voor drie grote recreatieve parken? (Kinderdijk, Avonturenboerderij en Kaasexperience?)
 • Welke dingen ontbreken in het concept van de Avonturenboerderij? zorgboerderij? dagbesteding? circulairder? 
 • Stip aan de horizon? 

 

 

 

Michael van Hoorne
Lisanne Addink

 

Thema:

Ondernemerschap en samenwerken
o.a. belicht door Michael van Hoorne (directeur)

Datum:
29 november 2018:

Waar:   
Avonturenboerderij Molenwaard
Locatie: Streekcentrum in Groot-Ammers.
Wilgenweg 3, 2964 AM Groot-Ammers

Tijd:     
16.00 - 18.00 uur

Aanmelden: 
Info@Avonturenboerderij.nl


Opzet:
Netwerken, rondleiding en discussie