Recyclen van bedrijfskleding draagt bij aan een duurzame en circulaire economie

Hei –en Boeicop, 4 november 2016
- In gesprek met Remco Dupuis en Arjen Eikelenboom -


Het bedrijf Outfit company wear sluit zich als Partner aan bij De Stichting BlauwZaam en steunt haar daarmee om activiteiten te ontwikkelen die van de regio Alblasserwaard - Vijfheerenlanden de meest duurzame regio van Nederland maken. Met Circuwear by Outfit biedt Outfit haar relaties de mogelijkheid om ook bedrijfskleding onderdeel te laten zijn van het MVO- en duurzaamheidsbeleid.

Wat is Circuwear? In het bedrijf van eigenaar Arjen Eikelenboom en Remco Dupuis, salesmanager Circuwear by Outfit, wordt bedrijfskleding ontwikkeld, verhandeld en service eromheen verleend. Er werken op dit moment 14 mensen op de diverse afdelingen. Outfit levert niet alleen bedrijfskleding, de organisatie biedt ondernemers tevens de gelegenheid de “waardeloos” geworden en afgedragen bedrijfskleding te laten ophalen, waarna die bedrijfskleding wordt verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Wat voorheen waardeloos leek en als afval werd gezien, blijkt nu door recycling een tweede leven te kunnen leiden.

De ambitie gaat verder. Het zou natuurlijk het mooist zijn als vanaf het allereerste moment bij het fabriceren en produceren van bedrijfskleding de gedachte van recyclen wordt meegenomen. Kleine stapjes in die richting worden er op dit moment gezet, want Remco toont met trots de eerste uit 100% gemaakte polyester recyclebare werkbroek. Bij de vervaardiging van deze pantalon is al direct rekening gehouden met de mogelijkheid de vezels en de garens te recyclen om deze vervolgens weer opnieuw te gebruiken als grondstof voor nieuwe kleding.

Op mijn vraag wat hen eigenlijk bezield om hiermee bezig te zijn, kwam het gesprek pas echt los. Beiden beseffen dat bij de toename van de wereldbevolking en dus bij een grotere vraag naar producten, grondstoffen eindig zijn en we niet door kunnen blijven produceren op de wijze waarop we nu bezig zijn. Hun drive is met de producten ook hun maatschappelijke missie centraal te stellen. Niet alleen in Nederland maar ook kijkend naar  ontwikkelingslanden en de discussies rondom de productie en verwerking van katoen.

Outfit wil een bijdrage leveren aan product- en procesvernieuwing en tegelijkertijd de motivatie en bewustwording rondom duurzaamheid bij medewerkers van hun relaties stimuleren. En met een commercieel tintje: “door het aanbrengen van het Circuwear beeldmerk op de buitenzijde van de kleding, toont de ondernemer zijn duurzaamheidsambities en laat hij zijn omgeving zien bewust voor toekomstig hergebruik van bedrijfskleding te hebben gekozen.”

Zij willen als Partner graag deelnemen in werkgroepen en meewerken aan die circulaire economie. Precies wat we ambiëren met het Partnerschap. Outfit is gevestigd op Weide 28 in Gorinchem. In het pand is ook een professionele showroom ingericht. Meer informatie op www.outfit.nl

Meer over het Partnerschap en de resultaten die we daarmee willen bereiken : www.blauwzaam.nl/content/pijlers/partners

Remco Dupuis en Arjen Eikelenboom