BlauwZaam organiseert kennissessie over Gasloos Bouwen

Hei –en Boeicop, augustus  2017
- Rolia Wiggelinkhuijsen in gesprek met Egbert de Jong -

Stichting BlauwZaam organiseert in samenwerking met haar Partners op 29 november 2017 een kennissessie over Gasloos Bouwen. Eén van de Organisatoren en Partners van BlauwZaam is Egbert de Jong, eigenaar en adviseur bij Jong & Zeeuw Architecten B.V.  in Herwijnen (www.jongzeeuw.nl).

Hoe wordt iemand architect??
"Zoals waarschijnlijk bij vele ondernemers is de weg naar je uiteindelijke beroep nooit een rechte lijn. Mijn vader was bij de politie in Tiel en dat leek dus ook aanvankelijk de eerste keus. Het werd uiteindelijk de studie Bouwkunde in Utrecht en daarna Academie voor de Bouwkunst in Amsterdam. ?Via allerlei stages en omwegen, o.a. ook nog na een studie makelaar, kwam ik terecht bij Marco de Zeeuw Architect." Marco de Zeeuw is in 2008 samengegaan met Egberts bedrijf als JongZeeuw Architecten B.V.

Waar liggen je bouw-interesses?
?"Interesse ligt vooral in het ontwerpen en in het adviseren. We bouwen hoofdzakelijk voor de particuliere markt in opdracht van gemeenten, CPO’s. Onze ambitie is duurzaam… duurzaam en nog eens duurzaam. Toch zijn er nog steeds weinig gemeenten die met goede duurzaamheidscriteria bouwen." Zijn ambitie is juist met die partijen samen te werken om ook duurzaamheid daar tussen de oren te krijgen. Hij is medeoprichter van Energitie, een initiatief van Tielse ondernemers die thuis zijn op het gebied van energiezuinig bouwen en renoveren. Zij geven voorlichting en advies en ze begeleiden ontwerp en (ver)bouw. Energitie is met steun van de VNG en provincie Gelderland nu in de regio West Betuwe actief.

Wat is duurzaam bouwen voor jou??
"Duurzaam bouwen is veelomvattend en is gebaseerd op een aantal uitgangspunten: *Gebiedsontwikkeling, materialen uit de omgeving, bouwen met wat je hebt in je gebied. * Maar ook grotere aanpak zoals pakhuizen die leeg staan en opnieuw bestemming kunnen vinden. ?*De schil en daarmee de isolatie als grote drager van duurzaamheid. ?* De Eisen van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) is wat Egbert betreft zijn richtlijn. De overheid vervult daarbij een voorbeeldrol en alle nieuwe gebouwen moeten vanaf 2021 aan die eisen voldoen."

Waarom Partner van Blauwzaam?
"Ik zit al een aantal jaren in de werkgroep Bouwen en Wonen / Architecten van de Stichting. In gesprek met andere deskundigen ontwikkel je ook jezelf. BlauwZaam staat een beetje boven de partijen en de mensen die ik daar ontmoet kunnen ook buiten hun eigen belang om denken. Ik merk dat ze niet op hun kennis gaan zitten, maar die aan elkaar geven. Dat vind ik zelf ook leuk om te doen. Nu organiseren we een kennissessie met de gemeenten in de AV en kunnen ook mensen uit mijn andere netwerk, Energitie, aansluiten. Twee vliegen in één klap en daarmee hoopt BlauwZaam ook het draagvlak voor duurzame ontwikkeling te vergroten."

Trots in de regio??
"Brede School in Herwijnen, Laantje van Iperen in Leerdam, transportbedrijf Bikker, enz.enz. Zie de site.?In samenwerking met de gemeente Leerdam, Energitie en met het onderwijs bouwt Egbert aan een demonstratiewagen, waarin de noviteiten op het gebied van duurzaamheid zijn verwerkt.? “De rijdende keukentafel” (een kleine uitgave van DUBO Rotterdam) laat voorbeelden zien van ventileren, isoleren en energiebronnen. De Pipowagen kan door energie- en wooncoaches gebruikt worden om duurzaam bouwen dichter bij de mensen te brengen.