Duurzaam afval inzamelen

Waardlanden is de reinigingsdienst voor de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik. Ze haalt jaarlijks zo’n 80 ton afval op.

Duurzaam in het bedrijf
Waardlanden doet er alles aan om het bedrijf zo duurzaam mogelijk te maken. Zo hebben ze een groot zonnepanelenpark van 1017 panelen, waarmee ze per jaar 250.00kWh stroom opwekt. Daarvan gaat 150.000kWh naar het stroomnet. Ze probeert de uitstoot van fijnstof te verminderen door de auto’s op GTL-diesel te laten rijden in plaats van normale diesel. Het doel voor in de toekomst als de technologie het toelaat is de auto’s op gas laten rijden, maar dan hebben we het over vele jaren later.

Vang
Vang staat voor Van Afval Naar Grondstof. Het idee is om afval te scheiden en de burger daar in te stimuleren. Dit doet ze door grondstoffen op te halen en centraal in te zamelen, en het weinige restafval dat overblijft, brengt de burger naar de ondergrondse containers. Deze manier bespaart grondstoffen en zorgt voor een beter milieu!

BlauwZaam
Overigens is Waardlanden als ondernemer aangesloten bij BlauwZaam. Deze groep ondernemers probeert hun bedrijven 10% duurzamer te laten functioneren. Ze werken aan een duurzame woonomgeving/gebiedsontwikkeling, bewustwording van duurzaamheid, behoud van natuur, gezond leefmilieu, open ruimte en erfgoed. Vind je het belangrijk om duurzaam te werken? Sluit je dan aan bij BlauwZaam, werk samen met andere ondernemers en zorg voor een beter milieu!

Auteurs, mei 2016:
Coert van Opstal, student Wellantcollege
Onder leiding van:
Charlotte Snel, Point to Point Communicatie, www.pointtopoint.nl
Met dank aan:
Ton Versteeg, Reinigingsdienst Waardlanden, www.waardlanden.nl