Arnold van Vliet
Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University vertelt over de effecten van veranderingen in weer en klimaat op natuur en samenleving. Het is een interactieve lezing waarbij het publiek actief betrokken wordt door middel van stemkastjes. Arnold van Vliet van de universiteit Wageningen levert ook o.a bijdragen in het tv programma Vroege vogels. Verder heeft hij websites opgezet waarvan u op de actieve linken kan klikken via de website www.natuurcentrum.nl.

Science netwerken
Daarvoor heeft hij verschillende citizen science netwerken opgezet die landelijke bekendheid hebben gekregen zoals het Nederlandse fenologie netwerk De Natuurkalender.
De Natuurkalender richt zich op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zoals de start van bloei, het verschijnen van vlinders of het aankomen van trekvogels. 

De Natuurkalender heeft ook als doel om de samenleving te helpen zich aan te passen aan de veranderingen in de natuur die optreden als gevolg van verandering in weer en klimaat. Andere voorbeelden van citizen science netwerken die hij opgezet heeft zijn de Muggenradar (www.muggenradar.nl), Allergieradar (www.allergieradar.nl), Tekenradar (www.tekenradar.nl) en de GrowApp (www.growapp.today).

Nature Today
Hij is verder gespecialiseerd in het communiceren van wetenschap naar publiek. Hij coördineert de natuurnieuwssite NatureToday. waar meer dan vijftien natuurorganisaties dagelijks twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur publiceren. Het doel van Naturetoday.com is om natuur in het dagelijkse nieuwsdomein te brengen om zodoende de interesse voor natuur in de samenleving te vergroten.

In zijn presentatie komen veel van bovengenoemde onderwerpen aan bod. Hij laat aan de hand van een groot aantal herkenbare voorbeelden zien dat zich spectaculaire veranderingen in de natuur voordoen. 

Dr.ir. Arnold J.H. van Vliet
Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse
Wageningen University & Research

Meer horen

 

Datum:
2 november

Waar:
Schaapskooi
Overboeicop 15, 4145 NN Schoonrewoerd.

Tijd:
Inloop 19.30
Start 20.00

Bijzonderheden:
De avond is gratis
Wel wordt er een verloting gehouden om uit de kosten te komen.