BijzondereBlauwzameBijeenkomst bij Mourik, 27 september 2018

Verslag gemaakt door Rolia Wiggelinkhuijsen
Foto's gemaakt door Petr Paul Klapwijk en Kok Geelen
10 oktober 2018

 

27 september was het dan zover. Ondernemers uit de regio verzamelden zich in het Mourik gebouw aan de Kerkstraat in Graat Ammers. Nieuwsgierig naar de nieuwe ontwikkelingen op de verduurzaming van het Mourik familiebedrijf.
De lat ligt hoog: 2035 wil Mourik Energieneutraal zijn.
Cora de Groot presenteerde een stappenplan.

Drie pitchers uit de (leveranciers)kring van Mourik vertelden hoe zij daaraan een bijdrage willen en kunnen leveren. Dik den Hartog van Hartog BV heeft hoge verwachtingen van de ontwikkelingen in de Bio brandstof. Bio brandstof is een duurzame brandstof, gemaakt van afvalstromen. De gehele transportsector kan hiermee de CO2 emissie met wel 80% verlagen.
Daarna was het woord aan Leanda Boogaarts. Mourik heeft het zogenaamde MElt®-asfalt samen met Cargill en het Asfalt Kennis Centrum ontwikkeld. MElt® voorkomt tot minus 5°C vorming van ijskristallen op het wegdek door een continu geringe afgifte van chlorides. Het grootste voordeel dat wordt ervaren is de overbodigheid van preventief strooien en dat zorgt voor een CO2-reductie van 45%.Het kon niet op. Tot slot vertelde Sylvia van de Graaf van Duurzaamvesta hoe je met infrarood panelen ruimtes kunt verwarmen én op die manier van het gas af kunt komen.

Dat Mourik een positieve impact en uitstraling wil hebben op de maatschappij werd de bezoekers wel duidelijk.

Van het rondje vragen werd volop gebruik gemaakt. En daarna bleven velen nog hangen onder het genot van een hapje en een drankje.

In de bijlagen:
De presentatie van die middag.
Lijst van aanwezigen en
Meer informatie over Infra rode panelen.

De volgende BBB zijn gepland:
25 oktober : 4 pitchers presenteren hun duurzame plannen op het symposium van Blauwzaam
29 november: 16.00 Michael van Hoorne, opent de deuren en pitcht over zijn Avonturenboerderij Molenwaard Hoe fix je dat als ondernemer?

Op elke BBB is er ruimte voor iedereen om zijn bedrijf kort te presenteren. 

De netwerkbijeenkomst in zaal Mourik
Cora de Groot
Dik den Hartog
Leanda Boogaarts
Sylvia van de Graaf (foto aangeleverd)