Een groen energiecontract. Wat zijn de mogelijkheden?

Van Energiecrisis naar Kans

Duurzame energie staat onder druk. Schaliegas, de kolenlobby en dalende olieprijzen, tezamen met overheidsbeleid dat Nederland achterop de verduurzamings-ranglijsten zet geeft een grote uitdaging voor het bereiken van onze ambities. Maar waar falend beleid van bovenaf wordt bepaald groeit de veranderingskracht van onderop. Honderden initiatieven ontspruiten uit wijken, steden, bedrijven en coöperaties. Deze initiatieven verdienen succes, want zij zijn het die de broodnodige veranderingen teweeg brengen die ons land nodig heeft. Dat succes komt niet zomaar. Het voorzien in een basisbehoefte waar ongeveer de hele economie op draait moet vooral goed, betrouwbaar en schaalbaar geregeld zijn. De energiemarkt is nu al complex, en de benodigde stappen op de weg naar een compleet nieuwe energievoorziening zijn bijna niet te overzien.

Gemeente Molenwaard wil voorop lopen en van crisis een kans maken

Het doel is helder: iedereen heeft energie uit hernieuwbare bron. Fossiele energie en centrale opwekking zijn verleden tijd. Onze afhankelijkheid van verbrandingsprocessen om energie te maken heeft plaats gemaakt voor onafhankelijkheid en eigenaarschap van een duurzame energievoorziening. Maar hoe bereiken we dat punt? Welke stappen zijn er nodig? Is zonne-energie wel een oplossing? Hebben we naast de financiële crisis ook een energiecrisis nodig om te veranderen?

Hoe kom je tot een volledig groen Energiecontract?

Carin van Zijl, adviseur inkoop gemeente Molenwaard vertelt u meer over het inkooptraject dat de gemeente Molenwaard met 8 andere gemeenten heeft doorlopen om te komen tot een volledig groen energiecontract. Arash Aazami, oprichter van BAS Energie, schetst met de Weg naar Nul een energietransitie die zichzelf financiert, slim gebruik maakt van bouwstenen die er allang zijn, en laat zien dat een afscheid van fossiele brandstoffen misschien wel dichterbij ligt dan we denken.

Het programma:

1. welkom door wethouder duurzaamheid, Dirk Heijkoop

2. presentatie door Carin van Zijl, adviseur inkoop gemeente Molenwaard aanbesteding van groene electriciteit en groen gas

3. presentatie door Arash Aazami, oprichter van BAS Energie 'De weg naar nul', de manier om, onafhankelijk van fossiele brandstoffen, eigenaar van uw energievoorziening te worden

4. informele borrel

Datum en tijdstip:

donderdag 20 juni 15.30-17.00 uur

Locatie

De Spil, Willem van de Heerikweg 1, 2971 XG Bleskensgraaf

 

 

 

Kennissessie over "Een groen energiecontract". Wat zijn de mogelijkheden?

Datum:

  20 juni

Tijd:

  15.30 - 17.00 uur 

Plaats:

   De Spil, Willem van Heerikweg 1, Bleskensgraaf

Type: 

  Kennissessie over groen gas en andere mogelijkheden     voor een groen energiecontract. 

 opgeven via email bij willem.vanvalen@gemeentemolenwaard.nl