Terugblik

Blauwzaam Symposium 2013 zet deelnemers aan het werk voor een duurzame toekomst

Ondernemers, overheid en onderwijs hebben op donderdag 10 oktober in Gorinchem een concrete stap gezet naar een duurzame samenwerking voor de toekomst.
De 130 deelnemers lieten zich in het regiokantoor van de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost in Gorinchem niet alleen inspireren door Frits Spangenberg (onderzoeker en socioloog: www.fritsspangenberg.com) en Ruud Veltenaar (filosoof, trendwatcher en bevliegeraar: www.ruudveltenaar.nl) We gingen vervolgens ook actief met elkaar aan het werk. De mouwen werden opgestroopt tijdens het 3e Symposium van Blauwzaam.

Dagvoorzitter Vincent Tiel-Groenestege opende de middag meteen interactief, door ons aan de buurman of buurvrouw te laten vertellen waarom we naar het Blauwzaam symposium waren gekomen.

Rob Hoekstra van de Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost mocht als gastheer uitleggen, dat de locatie van het symposium een bijzonder pand was, een gebouw dat energie oplevert. Met deze extra energie worden wel 10 huishoudens voorzien van gas en electra.

Frits Spangenberg nam ons mee in de leefwereld van de huidige studenten en dus de werknemers van de toekomst. Met zijn input gingen we branchegericht met elkaar aan het werk om met zogenaamde moodboards de duurzame toekomst te visualiseren.

Ruud Veltenaar gaf ons een opdracht mee om te transformeren naar een volgende fase in technologie door ons bewust te maken, dat we anders met de wereld om moeten gaan. Hij gaf deze opdracht ook handen en voeten met de uitspraken: “Niet je doel veranderen, maar de weg erheen én leef meer naar de verwachting van jezelf.”

Wethouder Jan de Groot ondertekende namens de gemeente Giessenlanden het 3e energieconvenant van Blauwzaam met de woorden: “De gemeente faciliteert om de ondernemers de ruimte te bieden de doelstellingen te realiseren.” In het energieconvenant maken onderwijs én overheden afspraken over 10% energiebesparing in een periode van 3 jaar.

Aan het einde van het symposium pakte Jan van Heukelum van Blauwzaam door op de kern van die dag: “We hebben vandaag onderwijs en bedrijfsleven concreet aan elkaar gekoppeld. Ik wil dit initiatief als opstap beetpakken voor een duurzame samenwerking tussen deze partijen in de toekomst.”

Voorzitter Piet Spruytenburg zette deze opdracht kracht bij met de Rotterdamse uitspraak: “Geen woorden, maar daden ” en zo mogen we morgen in de regio weer verder werken aan een duurzame toekomst!

Het was een groot succes

Dat blijkt wel uit onderstaande spontane reactie:

 

Beste mensen,
 
Complimenten voor de prachtige middag gisteren. Het was voor mij heel inspirerend te ervaren dat er zo veel mensen in de regio gemotiveerd zijn voor “duurzaamheid”. Wij zijn als pioniers al een hele poos bezig en het is ontzettend bemoedigend om te zien hoe de beweging groeit. Goeie sprekers en heerlijk eten bovendien! WIj hebben als de Punt Arkel een groot en gedeeltelijk ander netwerk dan jullie. We willen graag meehelpen in projecten of activiteiten van Blauwzaam als dat in onze mogelijkheden ligt. Persoonlijk ben ik bereid ondersteunende werkzaamheden te verrichten of mee te denken ten behoeve van duurzame ontwikkelingen op alle gebied. Mijn belangstelling gaat uit naar alle gebieden van duurzaamheid: Voeding, kleding, bouwen, energie, grondstoffen, recycling, natuur en landschap. Laat maar weten of ik iets kan doen.


Hartelijke groet,
Wilma Abspoel


www.dePuntArkel.nl