5e BlauwZaam Café

18 mei 2017

En het gaat over
MEDEWERKERS IN BEWEGING

Onze medewerkers zijn het werkkapitaal van onze onderneming. Kijk maar eens op zaterdag, op een willekeurig industrieterrein. Daar is op dat moment niet zo heel veel gaande. Het zijn die mensen die het doen en op die mensen moeten wij als werkgever zuinig zijn.

Voor die mensen geldt heel simpel: Er wordt steeds meer van je verwacht als medewerker. De veranderingen op technologisch gebied gaan hard. De arbeidsmarkt flexibiliseert. En je kan steeds later met pensioen. Hoe blijf je mentaal en fysiek in conditie? Hoe laad je de batterij weer op en vooral... hou dat niet verborgen. Want werken is topsport. Dat vraagt op topprestaties en dus een topinzet!

Aan de ondernemer de vraag: Hoe draag je als werkgever daaraan bij? En welke instrumenten heb je daarvoor?  Dit en meer komt aan bod in het 5e BlauwZaam Café op 18 mei in 'de Burgemeester' te Bleskensgraaf. Uiteraard met (live) muzikale begeleiding van muzikanten in topconditie.

Datum: 18 mei 2017
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: De Burgemeester, Bleskensgraag

Het forum:
Gea van Andel, directeur-coach van Balans en motivatie
Rob Koster, directeur Sportschool Caribabad
Grietina Jans, manager HR Oasen
Bas Pruimboom, hoofd P&O Mourik
Marco van der Burg, directeur Vitamine kantine
Jan Mudde, Teamleider Verkoop en Partner De Giessen Kantoorefficiency
Wim Oosthoek, Oosthoek Advies

CRUDER

De muziek tijdens het 5e BlauwZaam Café werd verzorgd door de band CRUDER, wat letterlijk betekent ruw en ongepolijst. Deze kernwoorden komen tot uiting in de gevoelige ballads en stevige rock muziek en zijn typerend voor de band. De band was eerder te gast bij radio 538 voor een live optreden.

CRUDER bestaat uit drummer Bas Zwaag, Bassist Corné Gietman, slaggitarist Wim Enkelaar, sologitarist Yana Suryana en Zanger Gert-Jan Stevens.
Nieuwsgierig? Kijk en luister dan op www.cruder.eu

Het verslag

BlauwZaam Café 5: Verleiden tot gezond werken en eten


Gezond eten en bewegen leuk maken voor je werknemers, dat is de beste methode om je personeel topfit en gemotiveerd te houden. Dat kwam naar voren tijdens het BlauwZaam Café 5 (18 mei 2017) dat muzikaal werd omlijst door de band Cruder.

De gemiddelde leeftijd om te stoppen met werken is in nog geen tien jaar omhoog gegaan van 61 naar 65. Doorwerken tot je zeventigste is voor velen geen ondenkbaar scenario. Maar hoe zorg je ervoor dat je werknemers dat volhouden, zowel op het gebied van motivatie als van lichamelijk je werk aankunnen? Die vraag legde gesprekleider Martin de Winter, eigenaar van Hokra uit Noordeloos, in restaurant De Burgemeester te Bleskensgraaf voor aan de forumleden. “Of het nij ons al een probleem is? Dat vind ik een te groot woord”, reageerde Bas Pruijmboom, hoof P&O bij firma Mourik in Groot-Ammers. “Wij gaan de dialoog aan met onze werknemers die ouder zijn dan 55, om hen de mogelijkheid te bieden op een prettige manier tot hun 67e door te werken. Wij willen hun kennis en kunde graag binnenboord houden.”

Grietina Jans, manager HR bij drinkwaterbedrijf Oasen, kijkt juist niet naar ‘leeftijdshokjes’. “Voor ons is het een bewuste keuze om met al onze medewerkers in gesprek te gaan. Niet alleen over de gezondheid, maar ook over de persoonlijke ontwikkeling en hoe iemand zijn of haar toekomst in het bedrijf ziet. Met afwachten schiet je niks op. Onze werknemers geven aan wat zij willen en waar mogelijk faciliteren wij. Ik verbaas me er regelmatig over met welke suggesties en oplossingen zij zelf komen.”

Niet alleen fysiek werk is na verloop van tijd lastiger op te brengen, benadrukte Gea van Andel, directeur-coach van Balans en Motivatie. “Ook het hoge tempo waarin wordt gewerkt, de onzekerheid op de arbeidsmarkt, de angst voor ontslag en e vele ballen die je tegenwoordig in de lucht moet houden, hebben hun gevolgen, vooral voor de groep boven de 45 jaar. Er is nog veel onkunde over hoe iemand fitter wordt, het wemelt van de adviezen, maar welke is voor wie geschikt?”

Dat naast bewegen gezond eten een belangrijke rol speelt, daar waren alle forumleden het wel over eens. En daar kwam ook de positieve benadering om de hoek kijken. Niet een rood kruis door het broodje kroket trekken, maar een lekker en gezond alternatief aanbieden. In dat gat in de markt is Marco van der Burg, directeur van De Vitamine in Gorinchem, gesprongen. “Vaak rij ik voor één bestelling naar een bedrijf toe. De volgende keer zijn het er twee of drie. De één maakt de ander enthousiast en een paar weken later word ik gevraagd de hele catering te verzorgen.”

(Tekt en foto door Geurt Mouthaan, overgenomen uit Het Kontakt)

- LEES HET VERSLAG -