Dick Kerkhof ondertekent

Zaterdag 30 september 2017 ondertekende de voorzitter van de NatuurenVogelwachtVijfheerenlanden Dick Kerkhof onder luid applaus het Beheerconvenant van de Stichting Blauwzaam.

Het natuurcentrum De Schaapskooi in Schoonrewoerd presenteerde op die dag ook hun werkgroepen: insecten- en vogelwerkgroep, de bloemenwerkgroep, de fruitgroep, de paddestoelen en nog veel meer. 

De mannen van de fruit persten niet alleen overheerlijk hoogstamfruit voor de bezoekers, maar in de feestelijk aangeklede buitenruimte konden bezoekers ook kennis maken met oude appel- en perenrassen. 

Naast al het mooie van de NVWVH was er ook gelegenheid voor lokale ondernemers en verenigingen hun regionale producten te showen. Prachtlint was er uiteraard met een kraam vertgenwoordigd. 

Beheerconvenant
Het beheerconvenant is een afspraak tussen nu al 15 organisaties op een aantal gebieden:

  • de bermen en bestaande natuur ecologisch te beheren
  • de aanwezige mooie natuurstukken kleurrijker te maken
  • kennis te delen en nieuwe kennis te vergaren
  • te laten zien hoe het beheer wordt uitgevoerd
  • onderschrijven van de doelstellingen van Het Prachtlint

De doelstelling van Het Prachtlint

(initiatief van Stichting BlauwZaam) is de aanleg van een duurzaam beheerd, bloemen- en insectenrijk lint tussen Alblasserdam en Leerdam.  Dit Lint verbindt tevens prachtige stukjes natuur (parels genoemd) in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Meer lezen
Voor exacte informatie over deelnemende partijen en locaties zie www.Prachtlint.nl

Ambities NVWVH
Blauwzaam Bestuurslid Rolia Wiggelinkhuijsen lichtte het waarom van het beheerconvenant toe. Ze sprak vooral haar waardering uit voor deze stap van de NVWVH om naast het al drukke programma toch ook nog nieuwe ambities uit te spreken. 
Die ambities werden vertolkt door de voorzitter. Hij ziet veel kansen om het gebied van de Schaapskooi zelf nog kleurrijker te maken, zodat er "altijd bloeiende bloemen staan". Maar hij zag ook goede kansen om aan weerszijden van het Merwedekanaal het beheer te verbeteren en de samenwerking daarvoor aan te gaan met het Waterschap. Het Merwedekanaal is een veel bevaren routen en zou inderdaad een prachtige ecologische verbinding zijn tussen Vianen en Gorinchem. In de toekomst dus een kleurrijke verbinding tussen twee provincies. Als derde grote optie noemde Dick Kerkhof de mogelijkheid van het nieuwe golfterrein tussen Hei-en Boeicop en Vianen. Daar ligt in ieder geval 20 hectare natuur die alle aandacht verdiend. 

Werk aan de winkel dus!

Foto is gemaakt door Gerrit Zijderveld en met toestemming geplaatst.