Hoogleraar inspireert ondernemers tijdens symposium BlauwZaam

Als bedrijven meer in hun mensen investeren, vergroten ze daardoor uiteindelijk hun winst, blijkt uit onderzoek. Dat komt mede doordat de betrokkenheid van hun medewerkers dan groeit. Dit zegt Michiel Schoemaker, deskundige op het gebied van menselijk kapitaal.

Schoemaker is een van de sprekers tijdens het BlauwZaam symposium op donderdag 8 oktober. Hij was twee termijnen bijzonder hoogleraar talentmanagement aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tegenwoordig is hij organisatieadviseur en docent bij post-academische opleidingen en business schools. De professor heeft een passie voor het zoeken van de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Dat moet ondernemers aanspreken.

Talent ontwikkelen
Het gaat bij investeren in medewerkers niet alleen om scholing en talentontwikkeling, maar ook om aandacht voor motivatie en de relationele kanten van hun functioneren in het bedrijf. “Je kunt een bedrijf vergelijken met een voetbalteam”, zegt Schoemaker. “Als jouw mensen niet goed samenwerken, win je de wedstrijd niet. Gebleken is dat teamleiders hierbij cruciaal zijn. Vinden mensen het leuk om voor hun teamleider te werken? Hebben teamleiders oog voor talent, zetten ze dat talent in en ontwikkelen ze dat?” Schoemaker vindt dat werkgevers hun bedrijf moeten beschouwen als een werkgemeenschap. “Dat versterkt de organisatie-identiteit en het sociaal kapitaal.”

Als Schoemaker tijdens een sollicitatiegesprek op de werkgeversstoel zou zitten, zou hij sollicitanten vragen: ‘Wat kom je hier eigenlijk doen?’  “Dan kom je achter de motieven van mensen. Je moet werk bieden dat bij hun ambities past. Mensen bij McDonalds motiveer je op een andere manier dan bij Greenpeace. Als mensen gemotiveerd zijn, werken ze hard en leveren ze winst op.”

Loon en relatie
Salaris en gezag zijn niet voldoende meer om personeel te laten presteren. De hoogleraar vergelijkt wat hij noemt een transactionele benadering met een relationele. Bij een transactionele opstelling haalt een baas niet het beste uit zijn mensen. “Dan zeg je: ik betaal loon, jij moet je werk doen. Maar daarmee kom je er niet meer. Mensen laten zich informeren, gaan op reis, zijn mondig. Het gaat niet meer zoals honderd jaar geleden. Je moet het relationeel benaderen. Bij de P van People betekent duurzaamheid: continuïteit. Bouwen aan een relatie die bestendigt.”

Kan de wetenschapper iets zeggen over de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt? “Je kunt zeggen: ik ben niet meer dan een bedrijfsverzamelgebouw waar zzp’ers rondlopen, of juist het tegenovergestelde. Ik zeg: maak een duidelijke keuze. In een productieomgeving kun je beter een flexibele schil hebben die heel dicht tegen je aan zit, omdat specialistische kennis nodig is. In de dienstverlening zijn mensen vaak veel meer inwisselbaar.” Schoemaker heeft nog een advies: bedrijven moeten zowel hun eigen identiteit goed kennen en bewaken als naar buiten gericht zijn en zich afvragen wat de huidige tijd van hen vraagt. Weten wie je bent en wat je wilt en tegelijkertijd flexibel meebewegen dus.

Vernieuwers
Goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven is cruciaal voor een optimaal functionerende arbeidsmarkt. “Vanuit een slechte arbeidsmarktpositie is Eindhoven erin geslaagd deze drie goed te laten samenwerken. Een actieve rol van de gemeente om die partijen aan elkaar te verbinden is belangrijk. Je moet op zoek naar de innovators, want goed voorbeeld doet volgen. Platforms als BlauwZaam kunnen partijen verbinden, want mensen van zo’n verbindende organisatie zien vaak meer. Waar je zit bepaalt wat je ziet. BlauwZaam ziet meer dan individuele bedrijven of gemeenten. Het hemd is natuurlijk nader dan de rok, maar samenwerking levert geld op, kijk maar naar Eindhoven. Ga na wat jouw regio uniek maakt en activeer je netwerk zodat je mensen kunt verbinden.”

Er komen grote veranderingen op ondernemers af. Als voorbeeld noemt Schoemaker de robotisering. “Die is onvermijdelijk. Het effect is met name voor mensen in de administratieve sector heel groot. Ook in de techniek speelt het. Lynda Gratton, professor of Management Practice in Londen, stelt: routinematig werk gaat verdwijnen. De groei zit in specialistisch, kennisgericht werk. De Vlaamse professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag zegt dat door deze ontwikkelingen de komende tijd een derde van de arbeidsmarkt gaat bewegen.”

Symposium
Op donderdag 8 oktober kunnen ondernemers tijdens het BlauwZaamsymposium met Schoemaker in gesprek. Hij zal een voordracht houden over duurzaamheid in relatie tot de factor medewerkers. Na de p’s van planet en profit wil BlauwZaam nu de people aan de orde stellen.