Regio Vijfheerenlanden

De Vijfheerenlanden is de streek ten oosten van de Alblasserwaard en ten noord-westen van de Tielerwaard. Sinds 2002 is het gebied gelegen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

De grenzen van het gebied worden gevormd door de Lek in het noorden, de Linge in het zuiden, de Diefdijk (deel van de Hollandse Waterlinie) tussen Everdingen en Leerdam in het oosten en door de (Oude) Zederik of Zouwe (tussen Ameide en Meerkerk) en het Merwedekanaal (tussen Meerkerk en Arkel) in het westen.

Sinds de gemeentelijke herindeling van 1986 bestaat de polder uit drie gemeenten: Vianen (destijds Zuid-Holland, sinds 2002 Utrecht), Leerdam, en Zederik. De grootste plaatsen in de Vijfheerenlanden zijn Vianen en Leerdam. In deze streek spreekt men het Vijfheerenlands, een variant van het Utrechts-Alblasserwaards.

Het gebied dankt zijn naam aan de heren van Arkel, Ter Leede, Hagestein, Everdingen en Vianen, die in 1284 gezamenlijk maatregelen namen tegen de wateroverlast vanuit de Geldersche Betuwe.

De Vijfheerenlanden lagen tot 2002 alleen in de provincie Zuid-Holland, maar sinds Vianen in 2002 tot de provincie Utrecht ging behoren, ligt de polder ook gedeeltelijk in de provincie Utrecht.

De Vijfheerenlanden vormden tot 1984 een afzonderlijk Hoogheemraadschap: het Hoogheemraadschap van de Vijfheerenlanden.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuws - Blauwzaam
Close